Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ"





ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ 
 
“ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ”




ΕΝΟΤΗΤΑ 1
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ


Με το νόμο 3852/2010, πρόγραμμα «Καλλικράτης», δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα δεδομένα αυτά αλλοιώνουν και ουσιαστικά υποβαθμίζουν το ρόλο της, επειδή περιορίζουν τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα του Δήμου. Ο δήμος μετατρέπεται σε αρχηγικού τύπου θεσμό με το Δήμαρχο κυρίαρχο και υιοθετείται η συγκεντρωτική μορφή εξουσίας αντί της δημοκρατικής- συμμετοχικής. Ταυτόχρονα η αύξηση των αρμοδιοτήτων και η μείωση των πόρων των δήμων κάνουν πιο δύσκολη τη θέση αυτών που θα εκλεγούν στην προσπάθειά τους να λύσουν τα προβλήματα του δήμου τους.
Μαζί με την υποβαθμισμένη  λειτουργία των Δημοτικών και Τοπικών Συμβουλίων, της Δημοτικής επιτροπής Διαβούλευσης και της Συνέλευσης των κατοίκων της τοπικής κοινότητας, η λαϊκή συμμετοχή ουσιαστικά είναι πολύ περιορισμένη. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο αδύναμη τη Δημοτική εξουσία. Αυτό προφανώς συμβαίνει και στο δήμο Άργους- Μυκηνών, ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από το δήμο του Άργους και τριάντα επτά(37) κοινότητες και χωριά.
Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ έχοντας σαφώς διακηρύξει την αντίθεσή του στην Καλλικρατική δομή και αντίληψη του δήμου και με αντιμνημονιακό προσανατολισμό θα επιχειρήσει να δώσει νέα πνοή στο δήμο. Παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που παρέχει ο Καλλικρατικός νόμος, με οργάνωση και  δημοκρατικό σχεδιασμό, στον οποίο ο πολίτης πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, θα επιδιωχθεί η αναβαθμισμένη λειτουργία του Δήμου. Βασικός στόχος μας θα είναι αφενός η εκμετάλλευση των όποιων δυνατοτήτων δίνει ο νόμος και αφετέρου οι συνεχείς προσπάθειες για αλλαγή αυτού του νομικού πλαισίου σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας. Οι προτάσεις του ΑΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΥ για τη Δημοκρατία, την Αποκέντρωση και τη Διοικητική Οργάνωση είναι οι εξής:

·                     Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι θεσμός που θα καταξιώνει το δημοκρατικό πνεύμα. Θα λειτουργεί αποτελεσματικά αξιοποιώντας όλα τα δημοκρατικά μέσα, το διάλογο και την ενημέρωση, ώστε οι όποιες αποφάσεις του να αντανακλούν τα συμφέροντα του Δήμου και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των πολιτών. Επομένως, το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι το κυρίαρχο δημοκρατικό κέντρο λήψης όλων των αποφάσεων.
·                     Ο Δήμαρχος θα λειτουργεί με δημοκρατικό και συλλογικό πνεύμα αξιοποιώντας και αναπτύσσοντας  όλους τους θεσμούς που υπάρχουν και όσους μπορούν να διαμορφωθούν προς την κατεύθυνση αυτή(π.χ. λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα).Θα εφαρμόζεται στην ουσία η δημοκρατία ακυρώνοντας στην πράξη το δημαρχοκεντρικό πρότυπο, που ο νόμος επιβάλλει, και βοηθώντας στην καλύτερη δυνατή έκφραση και δράση όλων των μελών των διαφόρων θεσμικών οργάνων του Δήμου αλλά και των πολιτών.
·                     Η διαφάνεια και ο δημοκρατικός έλεγχος σε κάθε απόφαση, δράση και έργο του δήμου θα αποτελεί δυνατότητα για κάθε πολίτη ή φορέα.
·                     Η παρέμβαση και ο έλεγχος των πολιτών μέσα από τις τοπικές συνελεύσεις, που θα επιδιωχθεί άμεση ενεργοποίησή τους, και το δημοτικό και τα τοπικά συμβούλια θα είναι συνεχής και ουσιαστικός.
·                     Οι λαϊκές συνελεύσεις στα πλαίσια του άρθρου 85 περί Συνέλευσης κατοίκων τοπικής κοινότητας σε όλες τις κοινότητες και τα χωριά αλλά και στην πόλη του Άργους, θα λειτουργήσουν άμεσα. Μέσα και απ’ αυτές  θα εκφράζονται οι απόψεις και τα προβλήματα των πολιτών και οι αποφάσεις τους θα αποτελούν γνώμονα για τη δράση της Δημοτικής αρχής.
·                     Τα τοπικά δημοψηφίσματα θα αποτελούν το μέσο με το οποίο οι πολίτες θα αποφαίνονται για σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους με δεσμευτική ισχύ για τη Δημοτική αρχή.
·                     Θα ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 77 που προβλέπει την εκλογή του ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Με το θεσμό αυτό θα αντιμετωπίζονται αναφορές, καταγγελίες και προβλήματα, εξαιτίας της δυσλειτουργίας των υπηρεσιών, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη και αμεσότερη η εξυπηρέτηση των πολιτών.
·                      Θα ψηφισθεί, με βάσει το άρθρο 63, η Χάρτα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων δημοτών και κατοίκων και θα εκδοθεί ο οδηγός του Πολίτη, στον οποίο θα περιγράφονται οι διαδικασίες, οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής των υπηρεσιών του δήμου, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή. Επίσης θα εκδοθεί κανονισμός πληροφόρησης και διαβούλευσης  των πολιτών.
·                     Η οικονομική, ιδιαίτερα, δραστηριότητα του δήμου πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων σε έργα υποδομής και παραγωγικής δράσης. Ο σεβασμός των εισφορών του λαού και ο έλεγχος κατά την αξιοποίησή τους θα αποτελεί το σταθερό άξονα της πολιτικής του δήμου. Στη φιλοσοφία αυτή  εντάσσεται και ο θεσμός του συμμετοχικού προϋπολογισμού. Η ενεργοποίηση της οικονομικής επιτροπής του δήμου (άρθρο72) σε συνδυασμό με τη φιλοσοφία του συμμετοχικού προϋπολογισμού θα συμβάλλουν στο σωστό προγραμματισμό των έργων και στη χρηστή διαχείριση των οικονομικών μέσων του Δήμου κάθε χρόνο.
·                     Θα επιδιώξουμε την άμεση λειτουργία της  Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης (άρθρο 76) μέσω της οποίας θα διαμορφώνεται η συνολική πολιτική του δήμου σε όλους τους τομείς με τη συμμετοχή όλων των προβλεπομένων φορέων.
·                     Ο απολογισμός του Δήμου θα γίνεται κάθε χρόνο σε δημόσια ανοιχτή εκδήλωση  στην πόλη του Άργους, και στις τοπικές κοινότητες.
·                     Η πληροφορική – ψηφιακή τεχνολογία θα αποτελέσει το εργαλείο των υπηρεσιών του δήμου, με στόχο την ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και επιτυχέστερη πραγμάτωση του έργου τους, και μέσο εξυπηρέτησης του πολίτη στην καθημερινότητά του. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, δηλαδή η ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών και η ηλεκτρονική διοίκηση, θα εκσυγχρονίσουν το δήμο σε όλα τα επίπεδα( από την έκδοση πιστοποιητικών, αδειών, τις πληρωμές, τη στάθμευση μέχρι την ενημέρωση και αποκατάσταση βλαβών και την ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες). Τα αιτήματα των πολιτών θα  καταχωρούνται ηλεκτρονικά και οι πολίτες θα μπορούν σε κάθε στιγμή να ενημερώνονται για τη φάση στην οποία βρίσκεται η υπόθεσή τους.
·                     Θα χρησιμοποιηθούν όλα τα κτίρια και υποδομές που διαθέτει ο δήμος για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του.
·                     Στο δήμο θα συσταθεί ειδική υπηρεσία. αναζήτησης, αξιοποίησης και παρακολούθησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αφορούν κάθε τομέα που χρηματοδοτεί η ευρωπαϊκή ένωση. Με εκπονημένες μελέτες και σχέδια θα επιδιωχθεί η εκμετάλλευση κάθε κονδυλίου που μπορεί να αντληθεί από την Ε.Ε σε όφελος του Δήμου.
·                     Η  επικοινωνία και  η συνεργασία με ανθρώπους που κατάγονται από το Δήμο μας, είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Η δημιουργία δεξαμενής σκέψης, δράσης και αλληλεγγύης μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη. Η αξιοποίηση της γνώσης, της εμπειρίας, των γνωριμιών και της αγάπης για τον τόπο των απανταχού συμπολιτών μας είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο, που πρέπει άμεσα να γίνει χρήσιμο.
·                     Η ορθολογική οργάνωση και λειτουργία του δήμου θα αποτελέσει την απαρχή της ανάπτυξης του. Θα γίνει ορθολογική και αξιοκρατική αξιοποίηση των υπαλλήλων με βάση τα προσόντα τους ,την εμπειρία τους και την αποτελεσματικότητα στη δουλειά τους χωρίς πελατειακές ή άλλου τύπου παρεμβάσεις. Στα πλαίσια αυτά και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα γίνει εκπαίδευση και επιμόρφωση των διοικητικών υπαλλήλων του Δήμου με στόχο τη μέγιστη δυνατή απόδοση  και αξιοποίησή τους.
·                     Η σχέση της δημοτικής αρχής με την περιφερειακή διοίκηση θα εδράζεται στη βάση της ισότιμης και δημοκρατικής διαπραγμάτευσης και συνεργασίας, όπως αυτή καθορίζεται από το νομικό πλαίσιο που ισχύει. Κάθε αυταρχική, αντιλαϊκή και χωρίς διαπραγμάτευση απόφαση της περιφέρειας θα αμφισβητείται. Το συμφέρον του δήμου εναρμονιζόμενο με τα συμφέροντα και των άλλων δήμων και τις νομικές προβλέψεις, χωρίς σκοπιμότητες και με  διαφάνεια, θα αποτελεί τη βασική αρχή της δράσης μας.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ-ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ

 1.                   Ο  Καλλικρατικός δήμος  Άργους –Μυκηνών, όπως τελικά διαμορφώθηκε,  για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με νέα μελέτη Γ.Π.Σ. όλου του Δήμου σε συνάρτηση και συσχετισμό με τις  ήδη  υπάρχουσες μελέτες    Σ.Χ.Ο.Α.Π. της    Ν. Κίου και της Λέρνας, με τις μελέτες Σ.Χ.Ο.Α.Π. παλαιών   Δήμων  Κουτσοποδίου,  Λυρκείας  και Μυκηνών, που έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της μελέτης. Επίσης, να ενταχθούν στην εκπόνηση  μελέτης  του Γ.Π.Σ. και οι περιοχές των Κοινοτήτων Αχλαδοκάμπου και Αλέας.
2.                  Άμεση εξεύρεσης λύσης  για την τροποποίηση των ΖΟΕ αξιοποιώντας το ισχύον ΓΠΣ.
3.                  Θα πρέπει,  άμεσα,  να εκπονηθούν  Πολεοδομικά σχέδια  και επεκτάσεις των αναπτυσσομένων οικισμών του Δήμου, ώστε να  προστατεύσουμε  τους οικισμούς από την άναρχη δόμηση και να δημιουργηθεί νέα δυναμική και ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών.
4.                  Ένταξη των περιοχών Τημενίου και Αλμυρού σε οικιστικό σχέδιο παραθεριστικής κατοικίας, εφόσον τροποποιηθούν οι υπάρχουσες  Ζ.Ο.Ε,   λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αυθαίρετη υπάρχουσα  δόμηση και τους νόμους περί διατήρησης αυτών και περιορισμού της ζώνης του Υγροβιότοπου, που είναι ήδη περιορισμένη.
5.                  Ένταξη σε οικιστικό σχέδιο των οικισμών Ιστορικού, Τουριστικού και Παραδοσιακού ενδιαφέροντος. Ο οικισμός των Μυκηνών  έχει τη μεγαλύτερη τουριστική επισκεψιμότητα στην περιοχή μας. Οι οικισμοί Κεφαλαρίου και Ελληνικού   παρουσιάζουν μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου  λόγω των πηγών  του Κεφαλαρίου,  του Ναού της Παναγίας  Zωοδόχου πηγής  και του Μοναστηρίου με το συνεδριακό κέντρο στο Ζόγκα, καθώς επίσης της Πυραμίδας του Ελληνικού.
6.                  Επίσης, των  ορεινών οικισμών της  Καρυάς , του Γυμνού , της Λυρκείας, της Αλέας, της Σκοτεινής  των Λιμνών, της Προσύμνης και του Αχλαδοκάμπου που έχουν  δυνατότητες ανάπτυξης  και χειμερινού τουρισμού αλλά και θερινής διαμονής. Οι οικισμοί της Δαλαμανάρας  ,του Κουτσοποδίου,  του Μαλαντρενίου,  των Φιχτίων, του Σκαφιδακίου και Ινάχου που παρουσιάζουν εμπορική, βιοτεχνική και οικοδομική ανάπτυξη.
7.                  Προκήρυξη και ανάθεση μελετών που θα συμβάλλουν αφενός στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων και αφετέρου θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομίας του Δήμου(π.χ. οριοθέτηση – διευθέτηση ρεμάτων, οδικοί άξονες ,διανοίξεις οδών, αναθεώρηση ρυμοτομικού σχεδίου, νέες επεκτάσεις σχεδίου κ.α.)
8.                  Οργάνωση ειδικού τμήματος της ΥΔΟΜ που θα παρακολουθεί την εφαρμογή του ΓΠΣ, των πολεοδομικών μελετών, των πράξεων εφαρμογής και πράξεων αναλογισμού.
9.                  Άμεση συνεργασία του Δήμου με θεσμικά όργανα, όπως ΤΕΕ, Σύλλογος Μηχανικών
10.            Μελέτη του συγκοινωνιακού προβλήματος με βάση τα νέα δεδομένα.
11.             Κατασκευή ανατολικού περιφερειακού Άργους  με τη διευθέτηση του Ξεριά
12.            Άμεση  σύνδεση του Άργους και του Ναυπλίου με τον προαστιακό αξιοποιώντας το σιδηροδρομικό δίκτυο από Κόρινθο, Νεμέα, Μυκήνες,  Κουτσοπόδι, Άργος, Δαλαμανάρα, Τίρυνθα, Ναύπλιο.
13.            Εξεύρεση χώρων στάθμευσης κοντά στις εισόδους της πόλης και επέκταση των πεζοδρόμων.
14.            Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Προτείνουμε συλλογική αντιμετώπιση για  την προστασία του, (χώροι αποδημητικών πουλιών, αλιεύματα κ.λ.π.).Προβολή και  ανάδειξη του Αργολικού Κόλπου  ως σύνολο, σε συνεργασία με το δήμο Ναυπλίου και την Περιφέρεια, με κατασκευή μαρίνας, καταφυγίου αλιευτικών σκαφών, κατασκευή παραθαλάσσιου  ποδηλατοδρόμου πάνω από τον αγωγό ύδρευσης του Ναυπλίου(Λέρνα-Ναύπλιο).                                                                                                                                          Φορείς που μπορούν να χρηματοδοτήσουν το έργο είναι : η Κ.Ε.Δ., Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, η Περιφέρεια με ειδικούς κωδικούς,  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Προστασίας Περιβάλλοντος.
15.            Καθορισμός ζωνών: Βιομηχανική, Βιοτεχνική, Εμπορική, Οικιστική και Αγροτικής εκμετάλλευσης, (επαναπροσδιορισμός Ζωνών ) μετά από έρευνα των υπαρχουσών  δραστηριοτήτων.


ΕΝΟΤΗΤΑ 3
ΥΔΡΕΥΣΗ- ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ-ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ


Κύριο μέλημα της Δημοτικής αρχής θα είναι η εξασφάλιση καθαρού και πόσιμου νερού σε επαρκείς ποσότητες για όλους τους πολίτες του Δήμου. Επειδή το νερό είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, χρειάζεται και ευρύτερη διαδημοτική συνεργασία.
Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

1.                      Ολοκλήρωση της υδροδότησης των τοπικών κοινοτήτων.
2.                      Συνεχής έλεγχος του δικτύου ύδρευσης και εφαρμογή προγράμματος εντοπισμού  των βλαβών.
3.                      Συνεχής έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού από αναγνωρισμένα εργαστήρια και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών.
4.                      Τοποθέτηση φίλτρων για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού.
5.                      Δημιουργία διυλιστηρίου νερού στις πηγές της Λέρνης
6.                      Ολοκλήρωση της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων και αξιοποίηση του νερού για άρδευση.
7.                      Ολοκλήρωση δικτύου αποχέτευσης στο Κουτσοπόδι και προγραμματισμός δημιουργίας δικτύου αποχέτευσης στις Μυκήνες.
8.                      Δημιουργία μικρών μονάδων βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων στις τοπικές κοινότητες.
9.                      Η ανεπάρκεια του εσωτερικού δικτύου ομβρίων υδάτων της πόλης, η έλλειψη πρόβλεψης για τη διοχέτευση των ομβρίων υδάτων από τη Λάρισα και τον προφήτη Ηλία καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούν οι χείμαρροι , όταν ο όγκος των νερών είναι μεγάλος αποτελούν προβλήματα. Επιβάλλουν, λοιπόν, τον άμεσο σχεδιασμό εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων που θα λύσουν το πρόβλημα των πλημμυρών στην πόλη τουΆργους(αντιπλημμυρικές τάφροι, διευθέτηση της κοίτης των χειμάρρων και διεύρυνση του εσωτερικoύ δικτύου).
10.                 Δημιουργία οργανισμού διαχείρισης υδάτων (π.χ.Λέρνης, Αναβάλου) σε  συνεργασία με την περιφέρεια. Στόχος θα είναι η ορθολογικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του νερού για ύδρευση και άρδευση.


ΕΝΟΤΗΤΑ 4
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ


Ξεκινώντας από την αρχή ότι η κουλτούρα ενός λαού και η πολιτιστική ζωή που βιώνει είναι πρωταρχική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της κοινωνίας και την εμβάθυνση της δημοκρατίας, θα δώσουμε πρωτεύουσα θέση στην πολιτιστική δράση στο Δήμο. Επειδή ο πολιτισμός είναι συλλογικό δημιούργημα και απηχεί το επίπεδο μόρφωσης ,τις ανάγκες , τα ήθη και έθιμα , τις αξίες ,τις ιδέες, τα όνειρα και τους καημούς αλλά και το πνευματικό και το τεχνικοοικονομικό επίπεδο μιας κοινωνίας, η παιδεία των πολιτών του Δήμου μας θα αποτελεί καθημερινή και δυναμική επιδίωξη.
Με συγκεκριμένα έργα υποδομής  και δράσεις θα επιχειρήσουμε να μορφοποιήσουμε  τα  πολιτιστικά και πνευματικά χαρακτηριστικά της πόλης μας. Το όραμά μας για ένα Δήμο, που θα αποτελεί πρότυπο για μίμηση στο πεδίο του πολιτισμού, θα υλοποιηθεί με άμεσες και αποτελεσματικές  παρεμβάσεις αλλά και μακροπρόθεσμες στρατηγικές πολιτιστικής ανάπτυξης.

1.     Η μέχρι σήμερα δραστηριότητα του Δήμου στο επίπεδο των υποδομών αφορούσε  την δημιουργία δρόμων, αποχέτευσης, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και άρδευσης. Νομίζουμε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες πλέον για τον προγραμματισμό και τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών που θα λαμπρύνουν την πόλη και θα αποτελούν απόκτημα για τις επερχόμενες γενιές αλλά και κυψέλες πνεύματος και πολιτισμού αλλάζοντας τη φυσιογνωμία, την πολιτιστική θέση και πορεία της πόλης.  Προτείνουμε, λοιπόν, τη δημιουργία πνευματικού  πολυχώρου (Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου) με αίθουσα θεάτρου,  κινηματογράφου, και αίθουσες καλλιτεχνικών και άλλων δράσεων σε χώρο που θα δεσπόζει της πόλης. Ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα μπορεί να λειτουργήσει και ως συνεδριακό κέντρο.  Με διαβούλευση, τεχνογνωσία, χρηματοδότηση, μακρόπνοο σχεδιασμό και βούληση της Δημοτικής αρχής αλλά και όλων των πολιτών, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο σε συνδυασμό με την ευρύτερη πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά του Δήμου.

2.     Βάσεις της πολιτιστικής αναβάθμισης της πόλης θα είναι η προβολή και χρήση των αρχαιολογικών θησαυρών από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και το Νεώτερο Ελληνισμό και η αξιοποίηση της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας των δημοτών μας αλλά και όλης της σύγχρονης Ελληνικής και διεθνούς πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής.
3.     Βασική μας πολιτική συνδυασμένη με την τουριστική ανάπτυξη θα είναι: η ανάδειξη   των  αρχαιολογικών χώρων τόσο  μέσα στην πόλη όσο και αυτών που υπάρχουν στις  κοινότητες  και στα χωριά.
4.     Ο χώρος των Μυκηνών μαζί με το μουσείο που διαθέτει θα αποτελέσει εκτός από χώρο τουριστικής  επίσκεψης και χώρο, μαζί με την πόλη του Άργους, καλλιτεχνικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων αξιοποιώντας την παγκόσμια ακτινοβολία τους λόγω των Ομηρικών επών.
5.     Η ίδρυση και λειτουργία  κέντρου Ομηρικών και Μυκηναϊκών Σπουδών θα αποτελέσει την κυψέλη που θα συγκεντρώνει αρχαιολόγους, επιστήμονες διαφόρων κλάδων, ερευνητές,  σπουδαστές αλλά και καλλιτέχνες από τον Ελληνικό και το διεθνή χώρο. Η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού θα είναι διαρκής. Ιδιαίτερα θα αναπτυχθεί η σχέση μας με το παράρτημα του Πανεπιστημίου του Harvard που εδρεύει στο Ναύπλιο. Ταυτόχρονα στα πλαίσια αυτού του κέντρου θα προωθούνται  οι έρευνες για το Δήμο Άργους Μυκηνών καθώς και κάθε επιστημονική μελέτη ή κάθε πρωτοβουλία που θα έχει ως αντικείμενο αυτόν.
6.     Διεύρυνση των σχέσεων με τις αδελφοποιημένες πόλεις και προσθήκη νέων. Αξιοποίηση και διεύρυνση του δικτύου Αρχαιοτέρων Πόλεων της Ευρώπης.
7.     Η ανακαίνιση του Μουσείου του Άργους , αν και δεν μας βρίσκει σύμφωνους, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ταχύτατα. Πρότασή μας είναι να μεταφερθεί το μουσείο κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης.
8.     Δημιουργία Μουσείου Iστορίας  της Πόλης που θα αποτελεί την αφετηρία γνωριμίας με την πόλη και κέντρο ποικίλων εκπαιδευτικών και άλλων  προγραμμάτων με στόχο πάντα τη γνώση της ιστορικής πορείας της πόλης αλλά και το σημερινό βηματισμό της.
9.     Σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και άλλες πηγές χρηματοδότησης θα επιδιώξουμε την αναστήλωση του  Αρχαίου Θεάτρου, την επέκταση της αναστήλωσης του Κάστρου του Άργους και τη γενικότερη αναμόρφωση του Αρχαιολογικού πάρκου του Άργους. Επίσης, θα επιδιωχθεί  η προβολή και αποκατάσταση άλλων μνημείων σε κοινότητες και χωριά του δήμου(π.χ Πυραμίδα του Ελληνικού).
10.                        Θα αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες μελέτες  και θα εκπονήσουμε  νέες με σκοπό την ανάδειξη των μνημείων της πόλης και του Δήμου γενικότερα. Άμεση αξιοποίηση της μελέτης Χλέπα που αφορά την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων.
11.                        Με πρόγραμμα θα επιδιώξουμε την αποκατάσταση και ανακαίνιση των μνημείων της νεότερης ιστορίας της πόλης, όπως τη νεοκλασική αγορά, σπίτια αγωνιστών της επανάστασης, Στρατώνες, Κωνσταντοπούλειο, Σιδηροδρομικός σταθμός κ.τ.λ.)
12.                        Θα  φωταγωγήσουμε όλα τα αξιόλογα κλασικά και νεοκλασικά μνημεία καθώς και χώρους φυσικού κάλλους σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία.
13.                        Θα δημιουργήσουμε αρχείο κληροδοτημάτων στο Δήμο με σκοπό την επωφελέστερη και με διαφάνεια  αξιοποίησή τους. Θα επιδιώξουμε την άμεση επίλυση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με το κληροδότημα  Κολλιαλέξη, ώστε να αξιοποιηθεί αμέσως.
14.                        Διοργάνωση Διεθνούς Φεστιβάλ πρωτοποριακών και πειραματικών ομάδων Θεάτρου  και μουσικής.
15.                        Θα λειτουργήσουμε Δημοτικό Κινηματογράφο και θα ανανεώσουμε και θα ενισχύσουμε τη Δημοτική θεατρική ομάδα.
16.                        Θα καταγράψουμε, θα ενισχύσουμε και θα συνεργαστούμε με όλους του πολιτιστικούς, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς συλλόγους του Δήμου. Στόχος μας να προβάλλουμε και να απολαύσουν οι πολίτες την πνευματική παραγωγή ενισχύοντας   τη δημιουργία σημαντικών πολιτιστικών και πνευματικών έργων.
17.                        Θα θεσμοθετήσουμε  περιοδική έκδοση του Δήμου με έργα Αργείων αλλά  και κάθε άλλου μελετητή ,επιστήμονα ή καλλιτέχνη που θα αφορούν την πολιτιστική και πνευματική –καλλιτεχνική δημιουργία στο Δήμο ευρύτερα.
18.                        Θα αξιοποιήσουμε άμεσα το αρχείο του Δήμου κάνοντας το προσιτό σε κάθε μελετητή και ενδιαφερόμενο. Θα το τοποθετήσουμε στον κάτω όροφο του παλιού Δημαρχείου.
19.                        Θα δημιουργήσουμε δημοτική βιβλιοθήκη με κυρίαρχο το ηλεκτρονικό τμήμα της. Θα συνδέεται με ελληνικές και διεθνείς βιβλιοθήκες και ταυτόχρονα θα είναι κέντρο συλλογής και διατήρησης αξιόλογων εκδόσεων που αφορούν το Δήμο μας. Θα συνδυασθεί με την υπάρχουσα νεανική βιβλιοθήκη.
20.                       Θα στηρίξουμε και θα χρηματοδοτήσουμε κάθε πολιτιστική, καλλιτεχνική εκδήλωση που αποτελεί ήδη θεσμό στο Δήμο, αλλά και κάθε νέα και σημαντική πρόταση που θα παρουσιαστεί.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με τα παραπάνω θα επιδιώξουμε και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και γενικότερα της εκπαίδευσης στο Δήμο μας. Συγκεκριμένα:

·                       Αναβάθμιση και επέκταση της λειτουργία της Τουριστικής σχολής του Άργους.
·                       Ενεργοποίηση του Θεσμού του Λαϊκού Πανεπιστημίου στα πλαίσια της γενικής επιμόρφωσης των πολιτών.
·                       Άμεσα θα αξιοποιήσουμε τις δομές Εκπαίδευσης των Ενηλίκων. Αυτές  προσφέρουν σύντομη εκπαίδευση   με σύγχρονο περιεχόμενο το οποίο θα είναι προσανατολισμένο στις ανάγκες του Δήμου και την τοπική οικονομία (π.χ. ξένες Γλώσσες, τουρισμός κ.α.)
·                       Κάλυψη των κτιριακών αναγκών της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας θα επιδιώξουμε την σωστότερη κατανομή των μαθητών στα σχολεία με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση της υπάρχουσας κτιριακής και άλλης υποδομής και την αποδοτικότερη λειτουργία των σχολείων.
·                       Χρηματοδότηση των σχολείων από τους πόρους της κεντρικής κυβέρνησης,  της τοπικής αυτοδιοίκησης  αλλά και από τα έσοδα των κυλικείων, ώστε να μπορούν οι διευθυντές των σχολείων να καλύπτουν όλες τις ανάγκες (πετρέλαιο θέρμανσης, γραφική ύλη, φωτοτυπικά μηχανήματα κ.τ.λ.) με ορθολογισμό και στόχο την άψογη λειτουργία των σχολείων.
·                       Φροντίδα μαζί με άλλους τοπικούς φορείς και τους συλλόγους Γονέων για τη φύλαξη των σχολικών εγκαταστάσεων.
·                       Σταδιακός εφοδιασμός όλων των σχολείων με ανανεωμένη ψηφιακή τεχνολογία π.χ. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, διαδραστικοί πίνακες, βιντεοπροβολείς
·                       Συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και το παράρτημα του Harvard για εκπαιδευτικά θέματα. Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και προγραμμάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών.
·                       Λειτουργία κοινωνικού φροντιστηρίου για τους άπορους μαθητές.


ΕΝΟΤΗΤΑ 5
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι η έμπρακτη  έκφραση του σεβασμού προς το συνάνθρωπο και τον ανθρώπινο πόνο. Αποτελεί δείγμα υψηλής ευαισθησίας και χαρακτηρίζει κοινωνίες ελεύθερες, ευαίσθητες και δημοκρατικές. Επομένως η κοινωνική αλληλεγγύη θα χαρακτηρίζει και θα προσδιορίζει την κοινωνική πολιτική της Δημοτικής αρχής .

Προτείνουμε:

1. Ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου και διεύρυνση του αριθμού των ατόμων που θα εξυπηρετεί.
2. Η Δημοτική Αρχή θα είναι αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία πολιτών για τη δημιουργία ή ενίσχυση  Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου σε συνεργασία με τον  Ιατρικό και  τον Φαρμακευτικό σύλλογο.
3.Δημιουργία μητρώου απόρων και ατόμων που έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας.
4. Συνεργασία με την Εκκλησία και συλλόγους που επιτελούν κοινωνικό έργο για την ανακούφιση συνανθρώπων μας(π.χ προσφορά γευμάτων) .
5. Ενίσχυση και επέκταση του θεσμού Βοήθεια στο Σπίτι
6.Σε συνεργασία με το νοσοκομείο Άργους και τους  άλλους φορείς Υγείας θα μεριμνούμε συνεχώς για την υγεία των δημοτών μας. Θα επιδιώξουμε την   αγορά και  τον εξοπλισμό σύγχρονου ασθενοφόρου για τις επείγουσες ανάγκες των Δημοτών.
7. Αξιοποίηση κληροδοτημάτων που αφορούν την ενίσχυση απόρων.
8. Συνεχής συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ ΖΩΗΣ» με στόχο την ενημέρωση και τη βοήθεια προς τους  πολίτες  και ιδιαίτερα τους νέους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης και των ναρκωτικών.
9.Εφαρμογή του άρθρου 78 του Καλλικρατικού νόμου που προβλέπει τη συγκρότηση ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, το οποίο η Δημοτική Αρχή δεν το έχει συγκροτήσει μέχρι σήμερα. Το συμβούλιο αυτό έχει ως σκοπό την ενίσχυση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, την καταγραφή και διερεύνηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, ώστε να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις.
10. Δημιουργία Δημοτικών λαχανόκηπων με στόχο την ενίσχυση ανέργων και φτωχών ατόμων.
11. Ανάπτυξη του Κέντρου Ανοικτής Προστασίας (ΚΑΠΗ) και επέκταση του θεσμού και σε μεγάλες κοινότητες .
12. Διεύρυνση της φροντίδας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και διευκόλυνση της κυκλοφορίας τους στην πόλη.
13. Ανάπτυξη του πνεύματος εθελοντισμού και αξιοποίησή του για κοινωνική προσφορά, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ανάγκη.


ΕΝΟΤΗΤΑ 6
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H ενίσχυση και βελτίωση της παραγωγικής δραστηριότητας των πολιτών στα πλαίσια των νομικών προβλέψεων και δυνατοτήτων του Δήμου αποτελεί αναγκαία πολιτική στόχευση. Η υψηλή παραγωγική δραστηριότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις αναβάθμισής του και ενισχύει τη δυνατότητα  οικονομικής  αλλά και πολιτικής παρέμβασης για επίλυση άλλων προβλημάτων. Γι’ αυτό  απαιτούνται συγκεκριμένες  συλλογικές δράσεις:
1.               Συνεχής διαβούλευση και συναπόφαση με όλες τις παραγωγικές ομάδες του Δήμου. Η λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής και της  Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης καθώς και των Τοπικών Επιτροπών και συνελεύσεων πρέπει να είναι συνεχής και αποτελεσματική.
2.               Εκπόνηση μελετών, ώστε να αξιοποιούνται εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι.
3.               Σχεδιασμός και εκτέλεση έργων υποδομής που θα διευκολύνουν την παραγωγική δραστηριότητα στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης του περιβάλλοντος.
4.               Αξιοποίηση ορεινών όγκων και προώθηση καλλιεργειών που προσιδιάζουν στα εδαφολογικά, κλιματολογικά και οικονομικά δεδομένα
5.               Αναβάθμιση του Κτηνιατρείου Άργους.
6.               Καταγραφή των βοσκοτόπων του Δήμου, αξιοποίηση εγκαταλειμμένων περιοχών και χορήγησή τους σε νέους κτηνοτρόφους για εκμετάλλευση.
7.               Θα προωθήσουμε προγράμματα εγκα­τάστασης νέων αγροτών.
8.               Συνεχής συντήρηση όλων των αγροτικών δρόμων μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου.
9.               Μείωση του κόστους του νερού για βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις και παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για παραγωγικές δραστηριότητες
10.          Σωστή διαχείριση της Λαϊκής αγοράς. Έλεγχος αδειών, Έλεγχος καθαριότητας και στάθμευσης.
11.          Στήριξη ετήσιας έκθεσης γεωργικών, κτηνοτροφικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων
12.          Εφαρμογή βελτιωμένων μεθόδων καλλι­έργειας μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων
13.          Σύσταση και λειτουργία Γραφείου Γεωρ­γικής Ανάπτυξης με κύρια αποστολή την ανάπτυξη συμβουλευτικών δράσεων προς τους δημότες αγρότες.
14.          Συνεργασία με τους αλιείς της Νέας Κίου, του Κιβερίου και των Μύλων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
15.          Καθαρισμός και εξωραϊσμός όλων των ακτών.
16.          Στο χώρο της εστίασης αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων με κίνητρα εκ μέρους του Δήμου.
17.          Σε συνεργασία με επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό, και το εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο θα επιχειρηθεί η προβολή και χρησιμοποίηση των φρέσκων αγροτικών προϊόντων και της ελληνικής και τοπικής γαστρονομίας  σε επιλεγμένα καταστήματα  και εστιατόρια του εξωτερικού. Θα διερευνηθεί και η δυνατότητα απασχόλησης στο εξωτερικό αποφοίτων της Σχολής Τουριστικών  Επαγγελμάτων π.χ. μάγειροι.
18.          Οδική σύνδεση Νεμέας- Μυκηνών με βάση ήδη υπάρχουσα μελέτη.
19.          Σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία αξιολόγηση της πρότασης για ενιαίο εισιτήριο επίσκεψης των αρχαιολογικών χώρων της Αργολίδας ή έστω του Δήμου μας.
20.          Δημιουργία και λειτουργία Γραφείου Τουριστικών πληροφοριών.




ΕΝΟΤΗΤΑ 7
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ –ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΑ


Επειδή η  προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει προστασία της ζωής, γι’ αυτό προτείνουμε:

1. Άμεση τροποποίηση της σύμβασης για τα σκουπίδια με την εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
2. Ο Δήμος, μέχρι να ακυρωθεί η σύμβαση και να αποφασιστεί νέος τρόπος διαχείρισης των σκουπιδιών,  να πληρώνει στην εταιρεία μόνο για την ποσότητα σκουπιδιών που θα παραδίνει.
3. Άμεση επανεξέταση της επιλογής της Νέας Κίου για την εγκατάσταση του σταθμού μεταφόρτωσης σκουπιδιών και εξασφάλιση αποφυγής δυσμενών για το περιβάλλον συνεπειών με τη χρήση κατάλληλης τεχνολογίας
4. Προτεραιότητα στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ με την τοποθέτηση κάδων για το διαχωρισμό των σκουπιδιών. Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών του Δήμου για την ανάγκη διαχωρισμού των υλικών.
5. Αξιοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
6. Διανομή στους πολίτες κάδων κομποστοποίησης και παροχή κινήτρων  για συμμετοχή τους σε πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης
7. Φροντίδα από το Δήμο για γενικότερη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων με ανακύκλωση στην πηγή και διάθεση του υπολείμματος στο έδαφος (ΧΥΤΥ= χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων)
8. Επέκταση προγραμμάτων ανακύκλωσης συσκευασιών, ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων σε όλο το Δήμο.



ΕΝΟΤΗΤΑ 8
ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ


Η καθημερινότητα στην πόλη είναι πολλές φορές οδυνηρή και ανυπόφορη. Όμως, αυτή η καθημερινότητα θα πρέπει να δείχνει το υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής που διασφαλίζει ο Δήμος για όλους τους πολίτες, γεγονός που θα κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη και πιο ευχάριστη. Πιστεύοντας ότι η καθημερινή ζωή πρέπει να δημιουργεί στον άνθρωπο προϋποθέσεις άνεσης, ευχάριστης διάθεσης και δημιουργικότητας προτείνουμε:

1.                    Καθημερινή φροντίδα και έλεγχος  για την καθαριότητα των οδών, των χώρων πρασίνου και γενικά κάθε δημόσιου χώρου.
2.                    Η υπηρεσία ελεγχόμενης στάθμευσης θα ελέγχει καθημερινά τη στάθμευση των αυτοκινήτων και σε συνεργασία με την τροχαία θα φροντίζει για την αντιμετώπιση της  παράνομης στάθμευσης των τροχοφόρων.
3.                    Τοποθέτηση νέων πινακίδων που ρυθμίζουν την κυκλοφορία, όπου υπάρχει ανάγκη. Καθαρισμός των παλαιών πινακίδων και γενικότερα φροντίδα για την ομαλή κυκλοφορία ντόπιων και ξένων
4.                    Ανάπτυξη δικτύου περιπάτων, ώστε οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν την πόλη
5.                    Φωτισμός όλων των δρόμων και δημοσίων χώρων στην πόλη και στις τοπικές κοινότητες.
6.                    Βελτίωση των πεζοδρομίων για την άνετη διακίνηση πεζών αλλά και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε ορισμένα πεζοδρόμια
7.                    Εξωραϊσμός και καθαριότητα των εισόδων της πόλης .
8.                    Έλεγχος των πεζοδρόμων και των πλατειών, ώστε να κυκλοφορούν οι πολίτες άνετα και ακίνδυνα. Πλήρης απαγόρευση και έλεγχος των παράνομα κινουμένων στους πεζοδρόμους και πλατείες.
9.                    Έλεγχος και διευκόλυνση της κυκλοφορίας κάθε Τετάρτη και Σάββατο προς τη Λαϊκή αγορά.
10.               Ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτων στην πόλη.
11.               Διευκόλυνση του πολίτη στις καθημερινές του συναλλαγές με το Δήμο αλλά και τις δημόσιες υπηρεσίες.
12.               Θα επιδιωχθεί η δρομολόγηση αστικής συγκοινωνίας.
13.               Φροντίδα και εκσυγχρονισμός των παραλιών του δήμου, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες και να εξασφαλίζεται η αναψυχή των πολιτών.
14.               Ανάπλαση των υπαρχόντων και δημιουργία νέων χώρων αναψυχής στην πόλη και τις τοπικές κοινότητες.
15.               Οι πολίτες σε συνεργασία με το Δήμο θα φροντίζουν την καθαριότητα των προαύλιων χώρων, πεζοδρομίων και χώρων μπροστά από το σπίτι τους ή τα οικόπεδα τους.
16.               Θα επιδιώξουμε συστηματικά να προβάλλουμε τον εθελοντισμό και στο χώρο καθαριότητας και προστασίας των δημόσιων χώρων.
17.               Φροντίδα για τα αδέσποτα ζώα, ώστε να μη δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους και να μην ταλαιπωρούνται τα ίδια.



ΕΝΟΤΗΤΑ 9
ΝΕΟΙ –ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το μέλλον κάθε κοινωνίας αλλά και η πρωτοπορία σε κάθε δραστηριότητα θα πρέπει να είναι οι νέοι. Η δημιουργική τους τάση και η διαρκής  αναζήτηση  που τους διακρίνει πρέπει να συνδυασθεί με την εμπειρία και την ενίσχυση από τους μεγαλύτερους. Με αυτή την εκτίμηση θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια νέα πνοή  στο Δήμο με πρωτοπόρους τους νέους.
Στην κατεύθυνση αυτή :
1.     Θα ενεργοποιήσουμε το Συμβούλιο Νέων του Δήμου το οποίο θα μεταφέρει τις απόψεις, θα καταγράφει τις ανάγκες και θα καταθέτει  τις προτάσεις του για επίλυση προβλημάτων των νέων. Οι πρωτοπόρες ιδέες της νεολαίας θα γίνονται πραγματικότητα επιτρέποντας στους νέους να οραματίζονται, να σχεδιάζουν και να δημιουργούν, ξέροντας ότι οι άξιοι θα προωθούνται και θα στηρίζονται από το Δήμο, όσο αυτό θα είναι δυνατό, και όλοι θα έχουν τη συμπαράστασή του
2.     Η πληροφόρηση για θέματα εργασίας, προγραμμάτων και ευκαιριών επιχειρηματικής ή άλλης δημιουργικής δράσης θα αποτελεί μια από τις κύριες μέριμνες του Δήμου.
3.     Συνεχής συνεργασία με νέους επιχειρηματίες, νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες, παραγωγούς, εμπόρους και απλούς εργαζόμενους.
4.     Συμβολή στη δημιουργία προϋποθέσεων ψυχαγωγίας και αναψυχής των νέων στην πόλη.
5.     Ανακαίνιση και λειτουργία των κατασκηνώσεων στο Φαρμακά, ώστε να απολαμβάνουν θερινές διακοπές οι νέοι του Δήμου.
6.     Αξιοποίηση των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων και δημιουργία νέων σε Κοινότητες και  χωριά του Δήμου.
7.     Με τα κάθε είδους αθλητικά σωματεία θα συνεργαστούμε και θα ενισχύσουμε την προσπάθειά τους με κάθε μέσο, ώστε οι νέοι να αθλούνται και να αξιοποιούν τις ελεύθερες ώρες τους δημιουργικά.
8.     Με τη συμπαράσταση του Δήμου θα δώσουμε την ευκαιρία σε νέους να παρουσιάσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες σε μουσικά φεστιβάλ, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εκθέσεις, αθλητικούς αγώνες κ.α., ώστε η ζωή στην πόλη και στα χωριά να είναι ευχάριστη και δημιουργική
9.            Στενή συνεργασία με  το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων.
10.       Σε συνεργασία με εθελοντές καθηγητές σωματικής αγωγής θα αξιοποιήσουμε όλα τα αθλητικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
11.       Αξιοποίηση κληροδοτημάτων και παροχή υποτροφιών σε άπορους μαθητές αλλά και σε αυτούς που διακρίνονται για τις πολύ υψηλές επιδόσεις στη γνώση, στην επιστήμη, στην παραγωγή, στην τέχνη και στην εθελοντική προσφορά.
12.            Οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου